Junior scientist events

11.12.2017 - RUB PhD students at WELTPP

At the end of November, the 20th WELTPP took place in the old convent Rolduc in Kerkrade, the Netherlands. The scientific program was made up of five oral and two poster sessions which covered various topics in the field of low temperature plasma physics with a good balance of theoretical and experimental works. The very interested audience -mostly young researchers - led to a lot of good questions after the talks and fruitful discussions during the poster sessions.
Besides the scientific part, the programm was rounded by good food and a guided tour through the old Abbey. For me it was a great pleasure to take part in this workhop and for next year I recommend it for every young researcher in this field.

8.10.2017 International School on Plasma Physics started

The 21st International School on Low Temperature Plasma Physics started in Bad Honnef. The School is attended by 65 students from 16 nations. 22 teachers from all over the world talk about basics and forefront plasma physics during the 5 days of the Plasma School.

The scientific Chairmen are Olivier Guiatella and Anne Bourdon from CNRS/LPP in France.

At Friday, 12th October the Master Class with the title New approaches for plasma/surface interaction studies will take place.

08.09.2016 - Exkursion nach Greifswald 2016

Vom 5.-7. September 2016 unternahm Prof. Dr. Uwe Czarnetzki (Experimentalphysik V) mit elf Studierenden eine Exkursion zum INP (Dr. Torsten Gerling) und zum MPI (Prof. Robert Wolf) nach Greifswald.
Am Dienstagvormittag gab es am INP einen Vortrag von Dr. Ronny Brandenburg, indem er allgemein das INP und seine Forschungsrichtungen vorstellte. Anschließend wurde eine Führung durch die Labore (u.a. Spektroskopie, Beschichtung, Plasmamedizin) angeboten mit einer Diskussion mit Doktoranden und Wissenschaftlern an Postern als Abschluss. Dienstagnachmittag hielt am MPI Prof. Robert Wolf einen Vortrag und stellte das MPI-IPP und dessen Forschungsrichtungen vor, gab eine Einführung in die kontrollierte Kernfusion und sogar eine Führung an Wendelstein (für die Gruppe wurde extra das Magnetfeld zwischenzeitlich heruntergefahren, um so eine Führung zu ermöglichen!), eine Führung an der Mikrowellenheizung, Gyratrons und Strahlführung sowie eine Diskussion mit Prof. Wolf.
Der Abend endete mit einem gemeinsamen Abendessen in der Innenstadt und einem gemütlicher Ausklang an der Bar der Jugendherberge.

27.07.2016 - Plasma-Grillen zum Vorlesungsende

Das diesjährige Plasma-Grillen des SFB-TR 87 für die Bachelorstudentinnen und -studenten hat am letzten Donnerstag, den 21. Juli stattgefunden. Bei gutem Wetter war dies für sie eine gute Gelegenheit, mit den Mitarbeitern der Lehrstühle AEPT und TET ins Gespräch zu kommen. Erstmalig fand das Grillen auf einem der noch sehr neuen, festen Grillplätze der Ruhr-Universität hinter dem dem Hörsaalzentrum Ost statt. Für alle Teilnehmer war es eine gelungene Veranstaltung.

23.12.2015 - 18TH WORKSHOP ON THE EXPLORATION OF LOW TEMPERATURE PLASMA PHYSICS

The WELTPP-18 was held at the old convent Rolduc in Kerkrade December 3rd/4th, 2015.
The aim of this workshop is to create a forum for young low temperature plasma scientists, that is graduate students and postdoctoral researchers, to meet, learn from each other, exchange knowledge, present results and establish new contacts.
The emphasis is on the presentation of the work of the people new in this field. The scientific program consisted of 17 contributed talks, encompassing the topics fundamental processes, magnetized discharges, surface interactions, plasma chemistry and diagnostics. From our department W. Breilmann, J. Golda and G. Willems where giving talks. Additionally, an invited evening lecture by G.J.M. Hagelaar (LAPLACE) was held and there was ample time for discussions during 2 poster sessions, where B. Biskup, A. Eitrich, K. Grosse, M. Mokhtar Hefny and P. Preissig presented their posters.

link to WELTPP 2015